Whatever i will look for it is you i'll always find.

Buckle up children, ni ska alldeles strax få ta del av en riktig disney-historia som märkligt, knäppt och helt underbart nog hände mig för några dag sedan. Jag måste varna er att den börjar sorligt men håll ut till slutet för jag lovar er att alla problem löser sig och att prinsen och prinsessan till sist får varann.

Våran berättelse börjar under de sena aftontimmarna på en mörk gräsmatta någonstans i sommarljumma danmark...
Det låg en särskild känsla av otålighet i luften. Även fast termometern bara visade strax ovanför 25 grader så kokade det lilla, ac-tomma hotellrummet och inte bara på grund av värmen. En tv av storlek skokartong mini stod visade diskret en långfilm med john travolta med dansk textning, en storasyster hade för länge sedan gett upp allt vad hette socialt umgänge och låg istället och lyssnade på en trogen ljudbok och den brunhåriga flickan suckade för miljonte gången den kvällen. Tyst, för att slippa bli det störande momentet i faderns och farmoderns tvtittande, kravlade sig flickan ur sängens trassliga lakan och runt den illa placerade stolen.
"Jag går ut en stund och tar lite frisk luft", tillkännagav hon medans hon hängde den tunga gitarrväskan på ena axeln. "Jag är för uttråkad för den här filmen."
Farmodern tittade upp och log svagt.
"Det skulle vem som helst bli."
Den lilla framsidan under den blygsamma hotellentrén var mörk sånär på två lyktstolpar vars gulaktiga ljus skapade två stora cirklar på det vissnande gräset. Solen hade gått ner och lämnade bara kvar ett matt rosa streck långt borta vid horisonten. Flickan satte sig mitt i den ena cirkeln och drog med varsamma fingrar upp dragkedjan på den bag hon burit på.
Snart möttes hennes öron av de välbekanta tonerna, de klingande ljuden från strängarna hon spelat på i snart ett års tid. Den musik som skapades av hennes älskade Rut var lugnande och tröstade henne i hennes otröstbara tillstånd.
Det var när hon började spela en av sina favoritmelodier som någonting obekant lät sig undslippas från gitarren. Ett skorrande, knastrande ljud från en av strängarna när man fingrade på den. Ett oundviklig sanning som gjorde flickan mycket orolig när hon efter en tids sökande fann orsaken till det obehagliga ljudet.
Att det övre stallet hade släppt lite taget om locket var flickan inte beredd på och en liten men ack så befintlig klump bildades genast i hennes mage.

Dagar gick och flickan återvände så småningom till sitt egna rum med ordentlig luftkonditionering men den lilla träbiten som höll ihop hela hennes kompis's väsen fortsatte att i sakta takt lossna från det omsorgsfullt lagda lacket. Rut blev sur med mer jämna mellanrum och hur mycket flickan än försökte så var hennes försök att stämma den trumpne till ett bättre humör och vackrare toner sällan långvariga.

En dag kunde inte flickan längre skjuta på det längre; hon skulle bli tvungen att åka till gitarrdoktorn med Rut. Hon kunde inte stå ut med hennes musikaliska träkompis lidande och sorgsna toner och dessutom fruktade flickan för att hennes hälsa var allvarligt hotad.
Med en mamma under ena armen och en syster, som nu hade lagt ifrån sig hörlurarna och istället börjat lyssna på nästa ljudbok i högtalarformat, under den andra så klampade den omaka kvartetten iväg mot vasastan.

Det var med återhållen andhämtning som flickan efter gitarrexpeditens uppmaning drog upp den dragkedja som dolde den sjuke. Efter en kort tids studerande så släntrade expediten iväg till butikens verkstad för att höra en andra och mer avgörande åsikt. Det såg inte bra ut tydligen men flickan avfärdade dessa obehagliga ord med ett slags panikblandat lugn och promenarede istället för att nervöst trampa på stället iväg till de kanske hundratals gitarrer som var upphängda för försäljning på väggarna. Hon fingrade, klämde lite och log lite åt sina egna tankar när hon föreställde sig sin framtida lägenhet vars väggar hon skulle se till att bli lika gitarrika. Att starta sin egna personliga gitarrsamling hade alltid toppat hennes lista på to-do's i livet och var någonting som hon önskade sig nästan lika mycket som ett bibliotek värdigt det i skönheten och odjuret eller att få gå in i en acne-butik och plötsligt upptäcka att varenda plagg var försett med en 10kronors-märkning.
"När jag får mer pengar, då ska Rut minsann få storslaget sällskap", tänkte hon och traskade tillbaka mot disken.
Efter några minuter kom expediten tillbaka.
"Tyvärr är det undre stallet så pass skadat att gitarren inte går att laga."
Fjorton ord och världen som flickan kände till den rasade samman. Expediten fortsatte att prata till hennes nickande och nej-gud-vad-tråkigt-hur-ska-elin-ta-det-här-min-mamma men hon hörde inte ett ord.

Efter tio minuter och efter att en blöt hand som ideligen hade fått tjäna som en avtorkare av häftiga tårar hade torkat igen så satt flickan på en pall. Hon kände sig alldeles tom. Brevid henne stod två gitarrer, utvalda att ersätta en besegrad företrädare helt gratis. Båda två mycket stiliga, vackert komponerade gitarrer, den ena med svart lack och den andre i matt ljus träfärg som kunde bli flickans alldeles egna om hon bara kunde bestämma sig för vilken. Hon visste att hon kände sig tacksam, djupt djup inom sig, men kunde inte få fram känslan i ljuset. Det var som om hon hade blivit blind utan en aning om hur hon skulle få tillbaka synen igen. Hon provade att klinka på båda instrumenten, bestämde sig efter ett långt velande för den träfärgade och gick med tunga steg mot disken.
Expediten hade vänliga ögon, det märkte flickan. Han stoppade varsamt in flickans utvalda gitarr i hennes fodral och började trixa med kvittot.
Det var här flickans ögon åter började fuktas, när hon kände hur en ny period i hennes liv började, hur den skulle fortsätta från den här stunden förvisso med en underbart fin ny gitarr, men helt utan Rut.
Just när den lilla gruppen, efter upprepade vänlighetsfraser och tacksägelser, just skulle se till att gå kunde flickan inte längre behärka sin sorg utan frågade försiktigt expediten;
"Kan jag få hålla gitarren en sista gång bara?"
Expediten granskade flickan en sekund innan hans mun formade sig till ett svagt leende.
"Det skulle vem som helst vilja. Du kan behålla och ta hem den igen, vi har ingen nytta av den här."

En minut senare uppfattade flickans ögon det bländande solljuset utanför butiken. Flickan log. På ena axeln bar hon den tunga gitarrväskan som nu för tiden hade fått en ny kompis att bära runt på och i handen höll hon ett fast tag om lite äldre varianten. Framför såg hon sig sin framtida lägenhet vars golv pryddes av en endaste acne-påse (för att den affären aldrig kommer att märka sina kläder med 10kronorsmärken) och en ranglig bokhög (för att det skulle ta hemskt lång tid att samla ihop så många böcker som finns i odjurets bibliotek och så långt i flickans liv hade hon inte planerat än) och vars väggar stolt visade upp två tanglewood-gitarrer, hennes egna lilla gitarrsamling.
En stöt av förväntan ilade till i hennes mage och flickan suckade lyckligt för den miljonte gången den minuten.


Jag inser nu att jag har spenderat två timmar på att knopa ner något vars innebörd jag kunde ha presenterat i en enda mening (jag har fått en ny gitarr helt gratis eftersom min älskade rut har gått sönder och han heter charlie och jag älskar honom redan så mycket så att det gör ont) men det är sånt här sömnlösa sommarlovs nätter är till för, eller hur?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0